never know logo-white

Българският катерачен филм „Aiguille du Midi Operation: Electric Avenue” бе отличен с престижната награда Grivel Golden Axe Award на фестивала Adventure Outdoor Italia

Източник: 360mag.bg

Интересна и увлекателна история, добре разказана, изградена по нетипичен и забавен начин. Динамични кадри, прекрасни места, представени с умение. Напълно различен стил от всеки друг планински филм: противно на начина, по който обикновено са структурирани късометражните/документалните филми, в този филм – в допълнение към невероятните сцени, показани чрез сложна и силно въздействаща кинематография – има разказвач от първо лице, който с брилянтен и подчертано неформалнен тон умело координира историята, героите и обстановката, така че зрителят да може да оцени разказа от всяка гледна точка.

– с тези думи журито на конкурса описва впечатленията си от българския филм.

Филмът „Aiguille du Midi Operation: Electric Avenue” спечели престижната награда Grivel Golden Axe Award

Филмът

Лентата разказва по един завладяващ начин за проекта Electric Avenue на двама от големите ни приключенци и топ катерачи Виктор Варошкин и Емилиян Колевски. Както вече сме ви разказвали, техният предизвикателен проект включва изкатерването на едно от най-високоразположените 8а-та в света, както и прокарването на нов български маршрут на една от най-известните гранитни жандарми в целия свят – Gendarme des Cosmiques.

Тиери Рено и Емилиян Колевски, Aiguille du Midi (снимка: Ивайло Дончев)

Лентата разказва по един завладяващ начин за проекта Electric Avenue на двама от големите ни приключенци и топ катерачи Виктор Варошкин и Емилиян Колевски. Както вече сме ви разказвали, техният предизвикателен проект включва изкатерването на едно от най-високоразположените 8а-та в света, както и прокарването на нов български маршрут на една от най-известните гранитни жандарми в целия свят – Gendarme des Cosmiques.

Освен нашите катерачи, във филма участва и едно от големите имена в катеренето в световен мащаб – Тиери Рено, с когото ви срещнахме по време на „Дни на предизвикателствата“. Отличеният филм „Aiguille du Midi Operation: Electric Avenue”, дело на Never Know Productions, имаше своята премиера по време на „Дни на предизвикателствата“ през февруари.

Емилиян Колевски и Виктор Варошкин (снимка: Ивайло Дончев)

Номинациите

Досега филмът е представен на вниманието на 60 международни фестивала в областите Mountaineering и Adventure. 20 фестивала до момента са обявили своите номинации и българската лента е впечатлила журито на 15 от тях. Това е голям успех за създателите на филма, предвид, че на фестивал от такава величина филмите-кандидати често достигат до 3000, а средно само около 10 филма се селектират. До края на годината ще разберем и в кои от останалите 40 фестивали филмът ще бъде селектиран и прожектиран.

Монблан (горе ляво) и Gendarme des Cosmiques в подножието (снимка: Ивайло Дончев)

Засега, освен получената награда, гордост за създателите на филма е и номинацията на полския фестивал Mountain Festival in Lądek-Zdrój, който години наред е бил домакин на най-престижната награда в катерачния свят Piolets d’Or, в превод „Златен пикел“, наричана в средите „Катерачен Оскар“. На тазгодишния фестивал специални гости ще бъдат Адам Ондра и Томас Хубер, които ще се срещнат лично с българския екип на филма като част от програмата.

Емилиян Колевски и Виктор Варошкин в началото на прокарания от тях катерачен маршрут Electric Avenue на Gendarme des Cosmiques в масива Aiguille du Midi (снимка: Ивайло Дончев)

Заснемането

Режисьорът Георги Керезов разказа за „360°“ любопитни факти около снимките на филма. Интересно е да се знае например, че са използвани четири камери и дрон, а операторите и самите режисьори също са се катерили по близките скали, за да могат да заснемат перфектно всеки кадър. Друг много интересен факт е, че главните герои Емилиян Колевски и Виктор Варошкин е трябвало да катерят многократно маршрутите във филма, за да може да бъдат заснети от различни ъгли, без камерите взаимно да си пречат. Имало е и отделно изкачване, специално за дрона. На такъв сложен терен, с на места заледени снежни преспи и условия за каменопади, снимките изобщо не са били лесни, признава режисьорът. И въпреки случаят на внезапно подхлъзване и политане към пропаст на единия катерач – Емилиян Колевски, вдигнало адреналина на целия екип, всичко е приключило добре.

Виктор Варошкин спуска рапел по халат по време на снимките на „Aiguille du Midi Operation: Electric Avenue”

Към момента „Aiguille du Midi Operation: Electric Avenue” е най-селектираният български катерачен филм. С участието си в такива значими фестивали той популяризира не само катеренето, като спорт, но и представя по целия свят българската катерачна сцена.


На планинарските и приключенски фестивали обикновено си дава среща ядрото на адвенчър спортовете. Тази приключенска общност в продължение на дни живее заедно и се потапя в атмосферата на филми, уъркшопи, запознава се с различни компании.
Пътят, който изминават всеки ден, към Gendarme des Cosmiques (снимка: Ивайло Дончев)

За филма

Режисьори на един от най-успешните български катерачни филми са Георги Керезов и Стоил Димитров, а зад успешната реализация стоят и няколко компании: Walltopia, Стената, Volkswagen Лекотоварни автомобили, Порше София Юг, Sigma, TrangoWorld и Dreamix.

Честитим големия успех на всички замесени в проекта и им пожелаваме до края на годината да напълнят няколко витрини с награди!

© 2023 Never Know

Design:

NeverKnow

WebDev:

Hosting:

Resources:

Referrals:

All rights reserved